KOULURUOKA osa 2

Lehdissä ja tv:ssä on ollut nyt paljon puhetta kouluruoasta. Eilen Iltalehti julkaisi kuvia joita koulujen terveydenhoitajat olivat ottaneet oppilaiden tarjottimista. Minä järkytyin.
Kuva iltalehdestä
Kuinka ketään lapsi/nuori pärjää tällaisella annoksella? 5cm x 5cm kokoinen nokare ja vesilasi. Suurin osa ei edes syö aamupalaa.. Olen huomannut ja moni muukin on saattanut lukea, kuinka "prinsessaruokailu" valtaa ala- ja yläasteet. Muistan itsekin yläasteella, kuinka "noloa" tai "pelottavaa" oli hakea lisää ruokaa. Usein kuulin kun joku tyttö sanoi "mä en voi syödä ku oon niin läski" tai joku jätti ruoan syömättä ja kun kaverit kysyivät mikset syö, sai hän sitä kaipaamansa huomiota. Olen itse joka viikko tekemisissä tyttöjen kanssa, jotka käyvät ala-astetta. Jotenkin aina tyttöjen puheenaiheet menevät kouluruokaan, ja kuuntelemme aina Lotan kanssa järkyttyneinä. "Se kala oli niin ällöttävää ja limasta"... "meidän maito koulus haisee aina silliltä".. "yäk koulus oli niin pahaa ruokaa tänään".. Lotan kanssa me aina vastataan hämmästyneinä että "sehän oli yli hyvää"...

Facebookissa on ryhmä/sivu nimeltään "Kouluruoka on lehmän ulostetta". Sivusta tykkää 8300.. Olen selaillut julkaisuja tuolla kyseisellä sivustolla, ja järkyttynyt. Monta kertaa. Aina uudelleen. Koululaiset ovat siellä valittaneet kuinka kouluruoista on löytynyt niin hiuksia kuin muovinpaloja. On löytyny leppäkerttuja ja matoja. Kouluruokaa tehdään monille lapsille, monessa eri keittiössä. Tottakai sattuu aina vahinkoja, pakkauksesta tippuu muovinpala ruokaan tai kärpänen lentää ikkunasta keiton sekaan. Niitä vahinkoja ei saisi tapahtua, mutta kaikkia asioita ei voi estää ja vahinkoja sattuu kaikille. Kyllähän kotonakin sattuu vahinkoja, esimerkiksi ruoka on mennyt pilalle tai löydät ruoastasi hiuksen. Ei siitä kuitenkaan valiteta, eikä kukaan siitä tee facebook-ryhmää! Yksi asia mistä koululaiset valittavat eniten, on "kumiperunat" jotka "pomppaavat kattoon kun niitä seinille heitellään". Kuinka koululaiset luulevat, että keittiössä työskentelevillä on aikaa ensin keittää perunat ja sitten kuoria ne yksitellen jokaiselle? Ei mitenkään. Sitten valitetaan mandariineista, jotka ovat vihreitä. Ettekö muka ikinä ole kaupassa nähneet hieman raakoja mandariineja?

Kirjoitin tämän tekstin siksi, että järkytyin kuvista mitä iltalehti julkaisi. Kirjoitin tämän myös siksi, että edes joku koululainen ymmärtäisi kuinka tärkeä kouluruoka oikeasti on. Esimerkkinä, et ole syönyt aamupalaa kotona, ja kun koulussa on lounas et syö sitäkään. Sinulla on pitkä koulupäivä edessä, etkä jaksa keskittyä kouluun ollenkaan. Kaikki ärsyttää ja sinua väsyttää. Tulet kotiin, ja sinua ärsyttää ja väsyttää edelleen koska sinulla ei ole yhtään energiaa. Riitelet äitisi kanssa koska olet huonolla tuulella, ja sen takia koko päivä menee pilalle. Tämä oli vain esimerkki, enkä tarkoita että näin kävisi jokaiselle. Mutta niin "pieni" asia kuin kouluruoka, vaikuttaa suuresti koululaisten päivään. Eli miettikää vielä uudelleen onko se niin "coolia" jättää ruoka syömättä.

Tässä vielä kuva siitä mitä saimme tiistaina kouluruoaksi. Aivan älyttömän hyvää!
Edellisen tekstini kouluruoasta voit lukea täältä.

18 kommenttia:

♕ Riikka kirjoitti...

tää on kyl nii totta!

muistan itsekin kun olin yläasteella, en ''kehdannut'' syödä. luultavasti johtui koulukiusaamisesta mitä olin saanut kokea koko peruskoulun. lopulta en sitten syönyt enää kotonakaan, ja laihduin 13 kiloa parissa kuukaudessa ja olin jo kovaa vauhtia menossa kohti sairaalloista alipainoa D:

nyt ne kaikki on kyllä tullu takasin, ja vähän ylimääräistäkin... :D

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole syönyt kouluruokaa sitten ala-asteen ja elossa sitä vielä ollaan? Mä en ole jättänyt syömättä sen takia etteikö se olisi "coolia", vaan sen takia etten vain ole pystynyt koskemaan siihen ja olen ilmeisesti tottunut liian hyvälle ruualle kotona. Ja totuus on että useimmissa kouluissa ruoka yksinkertaisesti on pahaa! Mua ärsyttää tosi paljon se, että sä yleistämällä väität että ihmiset jättää ruuan syömättä koska se ei muka ole coolia. En ole IKINÄ kuullut että joku olisi sanonut että "oot nolo koska syöt koulussa." Oot tainnu itse vaan keksiä tollasia cooleusjuttuja että saisit jotain "viisasta" kirjoitettavaa tänne sun blogiis. Ja itseasiassa en pidä sua yhtää sen järkevämpänä ihmisenä vaikka tuutki inisemää siitä että jotkut eivät vaan sitä ruokaa syö! Ittees taitaa vaa ärsyttää se koska et oo itse mikää hoikka ja haluat vaan antaa pahan mielen niille jotka eivät pakosti kaikkea nenän eteen laitettua ruokaa ahmi. Kaikilla ei muutenkaan ole aina aikaa aamupalaakaan syödä joten sun on turha "järkyttyä" siitä. Täähän on tietenkin vaan mun mielipiteeni asiasta. Kiitos ja hei

Henna kirjoitti...

Riikka: Kamalaa että sulle on käynyt tollaista! :( Mutta onneksi oot paremmassa kunnossa :) ! Koulukiusaamis jutut on aina hirveitä :(


Anonyymi/ Hyvä että oot elossa, mutta on varmaan ollut aika rankkoja koulupäiviä? Eihän kukaan sitä ääneen sano että "oot nolo koska syöt koulussa" mutta siltähän todella monesta tuntuu, niinkuin myös Riikkakin aiemmin kommentoi, ettei "kehdannut" syödä. Tällä kirjoituksella ei ollut tarkoitus antaa kellekkään pahaa mieltä! Ja mun paino ei liity tähän asiaan yhtään mitenkään. Aamupalaa on aina aikaa syödä, jos vaan oikeasti laittaa sen kellon soimaan ajoissa. Aika ei ole mikään syy, sillä voithan sä ottaa banaanin tai mandariinin bussiin tai kouluun mukaan! Niin mä teen, kun joskus harvoin nukun pommiin :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisiä on erilaisia ja on tosi harmi jos itsetunto on niin huono ettei syö sen takia ettei kehtaa?:D ja itseasiassa voisin sanoa että mulla ei oikeestaan oo ollu huonoja koulupäiviä, koska oon ikäänkuin "tottunut" siihen etten syö koulussa.. Aika hassua kyllä. Tietenkin olisi todella suotavaa, että lapset ja nuoret söisivät kouluruokaa! Oot ihan oikeessa siinä asiassa. Mutta esim. mun entisessä koulussa ruoka oli oikeasti ihan kamalaa! Ja ton aamupalan suhteen aika monet nukkuu mielummin pidempään, kuin laittaisi sen kellon aikasemmin soimaa että syömään kerkeis.. Nuoret on aika usein tyhmiä mitä syömiseen ja terveydestä huolehtimiseen tulee. Nykyisessä koulussani ruoka on paljon parempaa, mutta olen ikäänkuin saanut "traumat" kouluruuasta ja siitä kuinka koulussani pakotettiin sitä syömään. Nykyään asiaan otetaan turhan järkyttyneesti osaa koska aina tulee olemaan niitä jotka ruokaa ei syö, eikä se syöminen pakottamalla parane:)

Jenni kirjoitti...

Instämmer helt! Mins i högstadiet då vi började, maten var kanske inte den bästa, men klar inte den var då man hade gått i en liten skola men 60 pers. och börjar i en skola med närmare 600, inte kan ju kökspersonalen hinna med allt och det är ju inte heller meningen att det skall vara lika bra mat i skolan som på en restaurang med några michelin stjärnor! Utan den är ju tillför att vi skall orka med skolan, orka jobba och koncentrera oss och nu vet jag inte hur jag har kunnat överleva med så lite skolmat som jag gjorde. Mera mat kunde man ju inte heller hämta fast den var helt okej, för det var ju pinsamt, och man var alltid tvungen att kolla hur mycket mat andra tog så att man inte tog för mycket. Jag gick ner 5 kg på grund av skolmaten, att man inte vågade äta utan att man skulle få någon kommentar som " tycker du på riktigt att det här är gott?!" och en konstig blick, ibland var man själv också tvungen att ge en liknande kommentar så att ingen skulle tro att man tycket maten var god! Att lämna mat var coolt. I nian minns jag att det var helt okej att hämta mera mat (OBS) om man hade en kompis som också hämtade mera mat! att hämta mat själv var "förbjudet"

Lite om mina upplevelser och åsikter :)

luleå kirjoitti...

haha nauran tolle anonyymille, kannatais ite vaikka koittaa tulla keittölle työskentelee ja huomata et kuinka helvetin paljo ihmiset tekee meidän kouluruuan eteen. Henna on iha oikeassa siinä ett ei oo tod kenelläkä mitää syytä valittaa ruuasta, ja jos ei tykkää nii voi pitää turpansa kiinni.

Henna kirjoitti...

Jenni vastaan suomeks ;) Niimpä! Se oli noloa hakea lisää ruokaa, ja jos toisen näkkärin hait niin olit läski. Jos esimerkiksi perunamuusi, lihapullat ja salaatti ei kelpaa, niin mitä sitten ne odottaa? Valkosipulissa ja merilevässä paistettuja etanoita kaviaari kastikkeen kanssa? Kouluruoka on kuitenkin meille ilmaista niin..

Alisa. kirjoitti...

mä arvostan sua oikeesti ihan hirveesti ja oon seurannu tätä blogia jo aika kauan ja tykkään tästä ihan hirveesti. oon niin samaa mieltä tästä kouluroka jutusta sunkaa ! kaverit käyttäytyy mua kohtaa huonosti ja seki voi olla myös sen aiheuttamaa että ne ei käy syömässä. kauheeta kattoo vierestä ku yks on ihan nälissään..:c ihanaa että teit tästä asiasta postauksen toivon et jotku vähä ees valaistu.;)

Kikki kirjoitti...

Täytyy kyllä sanoa, että muistan ihan omalta ylä- ja ala-asteellta kuinka sitä ruokaa jätettiin syömättä. Muistan itekin kuinka kavereiden kanssa aina valitettiin kauheesti ruuan laadusta.

Nyt kun sitä ilmasta kouluruokaa ei ole, niin kyllä sitä kaipaa D: ja näin jälkikäteen aatteleen ni olihan se ruoka oikeesti tosi hyvää (vai liekö aika kullannut muistot?)

Uskon, että nykyiset oppilaat alkaisi varmasti arvostaa ilmaista kouluruokaa, jos sitä ei koulussa enää olisi. Eikä kumiperunatkaan enää haittaisi.

Saatto ehkä vähän mennä ohi aiheen, mutta menkööt :D

marjukka kirjoitti...

ite oon ylä-asteella, niin moni ei syö ollenkaan, tai vetää vaan pari makaroonia tyyliin. mä yritän syyä aina jotain ees vähän tai silleen, että pärjään loppupäivän, ja syön myös leipää, aamupalankin syön aamulla.. jos on hyvää ruokaa haen sitä kyllä lisää, mutta oot ihan oikeessa, tää on ihan totta enkä tajua miten joku pärjää jos ei syö aamupalaa ja juo vaan vettä koulussa!

Essi kirjoitti...

Meidän yläkoulun ruoka oli oikeasti kammottavaa. Oli vain muutamia ruokia jota oppilaat söivät ja ne olivat mm. perunamuusi ja uunimakkara ja broileri ja yrttijuustokastike. Myös puurot upposivat kaikkiin hyvin. En ymmärrä, miksi jokaiseen koulun ruokaan piti tunkea kasviksia! makaronilaatikkoon vähän suolakurkkua ja kesäkurpitsaa ja nakkikeitto päätettiin yhdistää hernekeittoon. Tuloksena oli kuvottava löysä keitto, jossa oli ylikyspiä nakkeja, papuja ja herneitä oksennuksen värisessä liemessä. Vannon, että kenenkään ei sen ulkonäon vuoksi tehnyt mieli syödä sitä. Nyt amiksessa on miljoona kertaa parempaa ja laadukkaampaa ruokaa, johtuen siitä ettei ruoka tule keskuskeittiöltä vaan tehdään siellä paikan päällä. Ruoka näyttääkin hyvältä ja se on aivan tavallista kotiruokaa. Ei tiesmitä purjoja tungettuna joka ruokaan. On silti hirveää että nykyään jo alakoululaiset alkavat tarkkailla syömisiään ja jättävät ruuan väliin. Uskoisin, että asia korjaantuisi jos kouluissa tarjottaisiin aivan normaalia kotiruokaa, perinteistä makaronilaatikkoa ja makkarakeittoa. Mutta kun ei.. Ainakaan täällä meillä. Täällä päin myös karsittiin jälkiruuat pois, että lapset söisivät "terveellisemmin" ja että kunta säästäisi rahaa.. Ihan hullua touhua..
Mutta tää sun teksti on tosi hyvä! :D

Essi kirjoitti...

Pakko nyt kommentoida vielä, että nuo anonyymien kommentit osaa välillä olla naurettavia.. :D Perätöntä puhetta, että oisit läski! Musta on ihana lukea sun blogia, koska tästä oikeen huomaa miten sulla riittää itsevarmuutta! Ja olen itse kokkipuolella amiksessa, joten tiedän kuinka paljon kouluruuan eteen nähdään vaivaa ainakin meidän koulussa. Silti se keskuskeittön ruoka vaan on täyttä kuraa, ties mitä ne sitten siellä sille ruualle tekevät.

Anonyymi kirjoitti...

Mä muistan sen verran, että meillä oli suomessa ala-asteella tosi hyvää ruokaa! Joskus saatto olla jotain josta ei hirveesti piitannut, mutta kyllä sitä silti söi.
Nyt Irlannissa asuessa on ikävä suomen kouluruokia, kun täälläpäin ilmasta lounasta ei oo. Kotoo pitää raahata omat eväät, eikä sitten tietenkään saa lämpimää ruokaa. Olkaa onnellisia siellä, kun saatte kunnon lounaat ;)

Katja Sonja kirjoitti...

Mä syön aina 1cm x 1cm ruoka-annoksen

Kouluruokatietopankki kirjoitti...

Hei

Liitin hyvän kirjoituksesi osaksi parviälyä miettiessäni miksi kouluruoka ei maistu.

Juttu löytyy nimilinkin takaa.

t. Maarit

Anna söderlund kirjoitti...

Meillä koulussa ruoka on välillä todella ala-arvoista mutta kyllä ihmiset sen syövät valittamatta :) itse olen semivegaani maitoallergikko ja saan välillä todella surkeaa ruokaa mutta nielen sen valittamatta :) mutta välillä ruoka on uskomattoman hyvää , mutta sun teksti oli todella hyvä ja monen tulisi lukea se :) mutta kouluruaan budjetti saisi ola vähän korkeampi henkilöä kohden kyllä :)

Anonyymi kirjoitti...

ihana blogi tykkään tosi paljon ja oot muutenki kaunis mistä ton sulan tohon banneriin saanu tosi hieno !! (:

Anonyymi kirjoitti...

tää ei liiity nyt aiheeseen mutta! mulla on sama nimi ku sulla xD